In Laarbeek wordt de druk op de huisartsenzorg steeds meer voelbaar door een aanzienlijk huisartsentekort. Uit recente gegevens van de Algemene Rekenkamer blijkt dat er slechts \'e\'e\'n huisarts beschikbaar is voor elke 1366 inwoners, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van soortgelijke gemeenten in Nederland.
Daarnaast is er een opvallende trend waar te nemen in het huisartsenbezoek in Laarbeek. Inwoners van Laarbeek maken gemiddeld 5,4 keer per jaar een afspraak met hun huisarts, wat hoger is dan in vergelijkbare gemeenten. Deze hogere frequentie benadrukt de noodzaak van voldoende beschikbaarheid van huisartsen in de regio.
Het huisartsentekort wordt verder benadrukt door het aantal huisartsenpraktijken in de regio Zuidoost-Brabant, waaronder Laarbeek, die een gedeeltelijke of volledige pati\xeb;ntenstop hebben ingesteld. Tussen 45 en 55 procent van deze praktijken nemen geen nieuwe pati\xeb;nten aan, wat aanzienlijke uitdagingen met zich meebrengt voor de toegankelijkheid van zorg in de regio.
De Algemene Rekenkamer benoemt het huisartsentekort in heel Nederland als 'nijpend', waar bijna 200.000 mensen geen huisarts kunnen vinden. Bovendien wordt voorspeld dat het personeelstekort in de huisartsensector zal stijgen van 3 procent in 2025 naar 16 procent in 2034, wat verdere druk op de gezondheidszorg zal leggen.
Een ander aspect dat in het onderzoek naar voren komt, is de snelheid van huisartsenzorg bij spoedgevallen. Het streven is dat een huisarts binnen een kwartier ter plaatse kan zijn, maar in Laarbeek zijn er aanzienlijke variaties, met inwoners van bepaalde postcodegebieden die tot vijf minuten kunnen wachten op spoedeisende hulp.
Het huisartsentekort in Laarbeek en de bredere regionale problematiek vormen serieuze uitdagingen voor de gezondheidszorg. Met een groeiende nood aan huisartsenzorg en beperkte beschikbaarheid van huisartsen, is het essentieel dat er beleidsmaatregelen worden genomen om de toegang tot kwalitatieve zorg te waarborgen.